Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek v Černovickém hájku

Na Zelený čtvrtek bychom měli mít na talíři něco zeleného. Obvyklý bývá špenát, na večer se dá zajít na zelené pivo, někdo si koupí fazolky nebo si dá brokolici. 

Mě svým zeleným receptem inspirovala kolegyně Hanka Marhanová, která moc ráda vaří.

Vybrala si zelenou potravinu, o kterou je v posledních letech čím dál větší zájem – medvědí česnek. Pokud máte svůj zdroj, můžete z něj zkusit připravit omáčku vhodnou nejen na těstoviny – pesto.

mísa čerstvého medvědího česneku

sůl

pepř

olivový olej

hrnek ořechů

„Čerstvě natrhaný medvědí česnek nakrájíme, posypeme solí, přidáme olivový olej a pepř, přidáme pořádně velký hrnek nasekaných oříšků – vlašských nebo piniových a všechno to projedeme ručním mixérem, až se vytvoří hmota, kterou můžeme použít úplně na cokoliv. Dáme do skleničky, uchováváme v ledničce a vydrží nám až do podzimu,“ usmívá se Hanka.

Když říká, že se dá použít na cokoliv, má pravdu. Já si dávám pesto rozhodně hlavně na těstoviny, ale Hanka se nebojí ani namazat si ho na chleba nebo přidat lžičku k jakémukoli salátu, a vy můžete vyzkoušet i jakoukoli vlastní kombinaci.