Perníkové sakrajdy Lucie Krejčové z Moravce

Vyhlášená perníkářka Lucie Krejčová z Moravce na Žďársku má recept na sakrajdy. Jde o velmi chutnou perníkovou pochutinu.

Budeme potřebovat následující suroviny:

65 g vejce (1 celé vejce)

32 g mléka (2 - 3 lžíce)

50 g medu (2 lžíce)

40 g másla

250 g cukru moučka

300 g hladké mouky

1/2 prášku do perníku (můžete nahradit sodou a perníkovým kořením)

Náplň - švestková povidla a sekané vlašské ořechy

Těsto zpracujeme a necháme alespoň den odležet. Vyválíme plát, ze kterého vyválíme polovinu větších a polovinu menších koleček. Ta větší vložíme do formiček na bábovičky nebo do papírových košíčků, naplníme povidly, přidáme vlašské ořechy a uzavřeme menšími kolečky. Nakonec bábovičky potřeme rozšlehaným celým vejcem.

Sakrajdy pečeme 30 minut, aby se řádně propekly a chutě spojily.