Pálivé lečo
Lečo určitě nemá český původ, ale mnohá léta, kdy se horempádem musejí spotřebovat kvanta paprik a rajčat, už u nás skutečně zdomácnělo.
O tradičním letním pokrmu zvaném lečo se hodně žertuje, ale když se dobře připravené objeví na talíři, většinou je rychle pryč. Pokud ovšem dobře vypadá a ještě lépe chutná. Lečo je snadné zkazit – vajíčka se v něm zdrcnou, tekutina uvolní, zkrátka nevypadá vábně, ale já už jsem se naučila pár snadných triků, jak lečo zdokonalit. Je jasné, že suroviny na lečo máme většinou doma.
1 velká cibule
sádlo
4 - 5 světlých tenkostěnných paprik
4 - 5 větších rajčat
3 vajíčka
2 klobásy chorizo
Na sádle zpěníme cibuli a počkáme, až změkne. Pak přidáme papriky nakrájené na kousky, a až nakonec po změknutí paprik i rajčata. Pokud nechcete z jídla vytahovat kousky paprikových a rajčatových slupek, doporučuje se oškrábat paprikovou slupku škrabkou a rajčata oloupat poté, co jsme je spařili v horké vodě. Je to troška práce navíc, ale vyplatí se, lečo bude mnohem lahodnější!
Totéž platí pro trik s vajíčky – nevmícháme je přímo do leča, kdepak. Usmažíme si míchaná vejce na pánvičce do sametově hladka, a teprve potom je smícháme se zeleninou. Výsledek je úplně jiný. Kdo chce lečo pořádně pikantní, může přidat klobásu chorizo. Také ji nakrájíme na kostky, ale osmažíme bokem pánvi a vmícháme až na závěr. Podávat se může s chlebem či s bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka