Pajerský koláč

Na klasiku z Jihlavska – Pajerský koláč potřebujeme dvě základní části: kynuté těsto a tvarohovou náplň.

Ingredience
  • Kynuté těsto:
  • 150 g tuku (másla a hery napůl)
  • 150 g cukru, 4 žloutky
  • 1 kg polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 250 ml mléka, 50 g kvasnic
  • Na náplň:
  • 5 kostek tvarohu
  • 400 g pískového cukru, 250 g másla
  • 100 g rozinek
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • citronovou kůru, sníh z 4 bílků
  • smetana na zředění
  • strouhaný perník a moučkový cukr na posypání

S oběma nám pomůže etnografka Dana Nováková, která má recept z historických pramenů.

„Nejprve spolu tuk, cukr a žloutky utřeme do hladké hmoty a přidáme mouku, nejlépe výběrovou kvalitní. Přidáme i trochu soli a kvásek,“ popisuje etnografka.

Zatímco těsto kyne, pustíme se podle pokynů Dany Novákové do náplně. Smícháme tvaroh s cukrem, máslem, rozinkami a vanilkovým cukrem, přidáme citrónovou kůru na ovonění a sníh z bílků. „Pokud bude náplň příliš hustá, můžeme ji zředit kapkou smetany, aby se lépe roztírala,“ doporučuje Dana Nováková.

Kynuté těsto poté, co vykyne, rozválíme na mastném povrchu vysypaném hrubou moukou do kruhu tak, aby nebylo vyšší než půl centimetru. Namažeme náplní z tvarohu a přehneme čtyři okraje, aby se udělaly půlobloučky do čtvercového tvaru. Pak posypeme strouhaným perníkem a ještě necháme kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi deset minut a vychladlý koláč pak ještě hodně polijeme rozpuštěným máslem a znovu posypeme strouhaným perníkem a cukrem.

autor: dak