Ovocný koktejl s chia semínky

Vitamíny, síla, zdraví, i dobrá nálada – to všechno se dá získat z čerstvého ovoce, to mám ověřeno. Jestli máte doma dobrý mixér, můžete z ovoce zkoušet všelijaké kombinace a doplnit je i zdravými semínky. Hodně populární jsou poslední dobou chia semínka. A to proto, že je posední dobou populární i běh.

Chia semínkům se totiž přezdívá poklad aztéckých běžců, protože země jeho původu jsou Mexiko a Guatemala, kde patřily odjakživa k základním potravinám. Kromě roztloukání na mouku a do kaší se také přidávala do nápojů – a už jsme u toho.

Semínka koupíte, lžičku jich hodíte do mixéru a chvilku počkáte. Do mixéru pak přidáte nakrájený banán, krabičku borůvek – mohou být i zmrazené, sklenici vody, polévkovou lžíci medu a pustíte mixér.

Kdo by raději jemnější variantu, může místo poloviny vody přidat bílý jogurt. Až má nápoj jemnou tekutou konzistenci, stačí ho přelít do sklenice, vložit brčko a životabudič je hotov. Zkuste si ovocný koktejl pokaždé obohatit chia semínky a uvidíte, jak na vás jeho omega tři mastné kyseliny postupně zapůsobí.

autor: dak