Ovčí mléko je tučnější než kravské a obsahuje víc vápníku. Vyrábějí se z něj sýry i zmrzlina
Zmrzlinu má určitě ráda většina z nás a v posledních letech nám zmrzlináři nabízejí stále zajímavější příchutě. Ochutnat tak můžeme například makovou, mentolovou nebo štrůdlovou.
A zkusili jste už zmrzlinu z ovčího mléka? Do její výroby se pustili farmáři z Pozďatína na Třebíčsku.
"Ovčí mléko, když se začíná s laktací, má čtyři a půl procenta tuku a na vrcholu laktace má osm procent tuku," říká Soňa Šabatková z farmy v Pozďatíně na Třebíčsku. Chovají tam asi stovku ovcí, které dojí pomocí strojní dojičky. "V nejvyšší laktaci může ovečka nadojit dva až pět litrů mléka," dodává. Díky vyššímu podílu tuku je ovčí mléko vhodné na výrobu sýrů, ale i jogurtů nebo zákysu. V Pozďatíně se rozhodli zkusit i zmrzlinu.
"Zmrzlina se dá vyrábět bez přídavku jakékoliv smetany, je to jen ovčí mléko," říká Soňa Šabatková. Lidé mívají zpočátku strach z nějaké nepříjemné pachuti, ovčiny, ale pravda je taková, že samotné ovčí mléko chutná pouze víc smetanově než kravské, vyšší podíl tuku je na chuti znát. "Do zmrzliny dáváme i méně cukru, než je v recepturách," dodává s tím, že ovčí mléko také obsahuje specifický mléčný protein, díky kterému ho lépe snášejí alergici. Zajímavý je také vysoký podíl vápníku. "Až o sedmdesát procent víc, než kravské mléko," doplňuje Soňa Šabatková.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.