Oříškový řez se smrkovou zmrzlinou

V době baroka se jedlo bohatě na zámcích a hradech a chudě v chalupách. Všude ale využívali suroviny takové, jaké rostou v přírodě, na polích a v lesích kolem nás. Podle toho také sestavili své degustační menu v restauraci Panorama ve Velkém Meziříčí, kde vám dezert nabídnou dvě šikovné cukrářky – Jana Fialková a Veronika Brožová.

Základem je oříškový řez: „Ten je z oříškové drobenky a lískooříškového krému. Řez ozdobíme čokoládou a nasypeme okolo drobenku z pistácií, ve které je i jehličí,“ popisuje Veronika.

Zatímco postupně na talíři zdobí oříškový řez, připravuje si skořicovou espumu, která dezert také zkrášlí: „Skořicová espuma, to je vlastně smetana, bílá čokoláda a skořice a na dezert se dává přes bombu. Tam z ní vznikne pěna, která je lehká.“

Na výrobu espumy tedy potřebujeme mít doma šlehačkovou láhev a bombičky, možná jste ji mívali doma dříve a ještě si vzpomenete. Dnešní gastronomie opět s tímto pomocníkem v kuchyni pracuje jak při výrobě slaných pokrmů, tak sladkých dekorací k dezertům.

Na talíři tedy máme oříškový řez ozdobený čokoládou a skořicovou espumou, zasypaný zelenou posypkou z drcených pistácií nasladko a kandovaného jehličí. Chutě doplní lesní zmrzlina: „Smrková zmrzlina je opravdu ze smrku a ze smetany, a tu také ozdobíme drobenkou z jehličí,“ dodává Veronika a na úplný závěr doplňuje podle receptu Jany Fialkové ještě vlašské ořechy naložené v medu.

autor: dak