Norský pudink
Když mám chuť na sladké a honí mě mlsná, dost často si uvařím pudink. Nedávno jsem si povídala s redaktorkou české televize Petrou Eliášovou, která mi o pudinku řekla něco úžasného. Strávila několik měsíců v Norsku a z jinak ne příliš výrazné severské kuchyně jí nejvíce utkvěl v paměti sladký dezert.
„Oni nejvíce dělají různě ochucené pudinky, které dají do formy na srnčí hřbet a k tomu si vyrábějí asi pět různých sladkých omáček, takže je to neuvěřitelná kalorická bomba. Dají si kus toho pudinku a zalijí to sladkou omáčkou. Vychlazené to chutná jako zmrzlina,“ popisuje typickou norskou sladkost.
Krém se podle Petry Eliášové vyrábí podobně jako krém na buchtičky se šodó, zkrátka takový řidší puding s příchutí vanilky, jahody, karamelu a další.
Na talířek se tedy ukrojí kus ztuhlého studeného pudinku, přelije se omáčkou podle vlastní chuti a máme dezert jako v Norsku! V teplých dnech nejlépe chutná vychlazený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.