Norský pudink
Když mám chuť na sladké a honí mě mlsná, dost často si uvařím pudink. Nedávno jsem si povídala s redaktorkou české televize Petrou Eliášovou, která mi o pudinku řekla něco úžasného. Strávila několik měsíců v Norsku a z jinak ne příliš výrazné severské kuchyně jí nejvíce utkvěl v paměti sladký dezert.
„Oni nejvíce dělají různě ochucené pudinky, které dají do formy na srnčí hřbet a k tomu si vyrábějí asi pět různých sladkých omáček, takže je to neuvěřitelná kalorická bomba. Dají si kus toho pudinku a zalijí to sladkou omáčkou. Vychlazené to chutná jako zmrzlina,“ popisuje typickou norskou sladkost.
Krém se podle Petry Eliášové vyrábí podobně jako krém na buchtičky se šodó, zkrátka takový řidší puding s příchutí vanilky, jahody, karamelu a další.
Na talířek se tedy ukrojí kus ztuhlého studeného pudinku, přelije se omáčkou podle vlastní chuti a máme dezert jako v Norsku! V teplých dnech nejlépe chutná vychlazený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.