Dýňový cheesecake

Dýně mají v tmavých podzimních dnech nádhernou barvu. Proto je ideální čas právě teď si jí nechat prozářit třeba dnešní den.

Tip na dýňový tvarohový koláč mi dala paní Renata ze Žďáru nad Sázavou, která za námi přišla na živé vysílání.

Ingredience
  • Korpus:
  • 140 g máslových sušenek
  • 60 g másla

„Dáte tu dýni upéct do trouby, aby byla měkká, a tu potom rozmixujete a dáte do cream cheesu, Palouček třeba, nebo mascarpone. Udělá se z toho klasický cheesecake, dole jsou sušenky s máslem a na nich dýňové pyré s tím mascarpone. A buď se to dělá pečené nebo nepečené." Tak abychom to neměli buď anebo, vybereme si jednu variantu – dýně ale rozhodně musí být předem upečená. Tři sta gramů dýně Hokkaidó nakrájené na kousky upečeme posypané cukrem se špetkou vanilkového cukru nebo kapkou vanilkového extraktu. Když jsou asi po půl hodině kousky měkké, rozmixujeme je na pyré. Menší dortovou formu vyložíme drtí ze 140 gramů sušenek a 60 gramů másla a pečeme dozlatova asi deset minut. Mezitím se pustíme do krémové náplně. V robotu na nejnižší rychlost necháme spojit krémový sýr, žervé, nebo mascarpone v množství půl kila. Přidáme pět deka třtinového cukru a dvě vajíčka.

Ingredience
  • Náplň:
  • 300 g dýně hokkaidó
  • 500 g krémového sýru nebo mascarpone
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • moučkový cukr + trocha vanilkového cukru

Promíchanou náplň nalijeme do formy na sušenky, které mezitím vychladly. Cheesecake poté pečeme na 200 °C, po chvíli teplotu snížíme na 110 °C a pečeme další hodinu a čtvrt. Vychladnout necháme ve vypnuté troubě a na závěr můžeme vršek posypat dalšími drcenými sušenkami. Dort nechte pořádně vychladnout, aby ztuhl 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat