Hladká Ančka podle Danky Šárkové
Kolik kuchařů, tolik receptů – to platí pro mnohé oblíbené a známé recepty, každý si je umí vylepšit po svém.
Taková krkonošská polévka zvaná hladká Ančka, liší se postupy i některé ingredience. Recept od Danky Šárkové je z její Krkonošské kuchařky a je mnohokrát prověřený strávníky.
- brambory
- vývar
- trocha octa
- smetana
- míchaná vejce
- máslo
- bobkový list
- nové koření
- sůl, pepř
Na hladkou Ančku potřebujeme jen pár ingrediencí – brambory, koření, smetanu, vajíčka, trochu octa a k servírování máslo, říká autorka kuchařky: „Velice zajímavá polévka je Hladká Ančka. To je jednoduchá polévka, nakrájíte brambory na kostičky, dáte je vařit do nakyslé vody se solí. Nakyslé znamená, že se tam dává trošičku octa. Přidáte bobkový list, nové koření, trošku pepře, sůl. Brambory uvaříte, aby byly na skus, pak do toho zamícháte trošku smetany. Nakonec na pánvice osmažíte vajíčka, jako míchaná vejce, a ta do polévky přidáte. Prakticky se to potom servíruje tak, že dáte tohle polévku s těmi míchanými vajíčky a na to dáte kousíček másla. Dřív samozřejmě Krkonoše neměly peníze, byl to chudý kraj, takže se ta polévka vařila normálně ve vodě. Ale dneska, když použijete vývar a trošku ho okyselíte a přidáte tam koření, tak z toho vývaru je polévka samozřejmě mnohem a mnohem lepší,“ doporučuje Danka Šárková.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.