Cheesecake s ovocem
Dezert po obědě nebo dort na oslavu? Obě role může splnit vynikající tvarohový dort, kterému říkáme také cheesecake, ozdobený čerstvým ovocem.
Krásně vypadal, když nám jej do redakce donesla kolegyně Veronika Vohralíková, a tak jsem ji poprosila o recept. „Připravíme se na něj 250 g bebe sušenek, 125 g rozpuštěného másla, 600 g obyčejné lučiny, 250 g moučkového cukru, já ale dávám jen polovinu, 1 vanilkový cukr, lžičku citronové šťávy, 3 vejce a 1 žloutek navíc a 500 g zakysané smetany. Nejdříve rozdrobíme sušenky, přilijeme máslo a potom udusáme hmotu ve formě.
- 250 g bebe sušenek
- 125 g másla
- 600 g krémového sýru typu lučina
- 250 g moučkového cukru (může být méně)
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
- 3 vejce + 1 žloutek navíc
- 500 g zakysané smetany
- Na polevu:
- Čerstvé ovoce (jahody, maliny, ostružiny)
Mixérem rozšleháme lučinu, přidáme moučkový a vanilkový cukr a potom smícháme směs dohromady z vajíčky, a na závěr dodáme zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Nalijeme vše do formy na sušenky a dáme do trouby na 200 stupňů na 10 minut. Potom stačí péct 30 až 45 minut pouze na 120 stupňů.“
„Mezitím si připravím jahody a maliny, které ručním mixérem rozšlehám na tekutou červenou marmeládu. Na vychlazený dort nalijeme ovocnou polevu a můžeme přidat další celé kousky ovoce pak na dozdobení.“ Veronika doporučuje dort upéct na nazdobit den předem, aby se v ledničce rozležel a chutě se propojily. Pokud se vám podaří nesníst jej na posezení, vydrží i další 4 dny a je stále skvělý.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.