Cibulový džem

Největší audioportál na českém internetu

Cibulový džem (Ilustrační foto) | Foto: Pexels

Cibulový džem

Bez cibule se neobejde žádné jídlo, polévky, omáčky guláše, saláty, prostě nic. Ale aby cibule hrála hlavní roli v nějakém receptu, to se tak často nestává!

K nám se mailem dostal recept naší milé posluchačky, paní Jaroslavy Jandáčkové na cibulový džem, a ten tedy rozhodně stojí za vyzkoušení! Budeme potřebovat kilo cibule, kterou si nakrájíme nahrubo na půlkolečka, ale kdyby byly cibule obzvláště velké, tak i na čtvrtkolečka. Tloušťku by měla mít asi 3-4 milimetry.

Ingredience
  • 1 kg cibule
  • 100 g másla nebo sádla
  • 100 ml octa (může být i balzamikový)
  • 3-4 lžíce cukru
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl, pepř

Potom si ve velkém hrnci nebo pánvi rozehřejeme tuk. Dobré je máslo, ale může být i sádlo a je ho potřeba deset deka. Vhodíme cibuli, stáhneme oheň nebo teplotu na minimum a mícháme a mícháme.

Potřebujeme, aby cibule zkaramelizovala a získala zlatavou barvu. Trvá to asi čtyřicet minut. Pak přilijeme deci octa, obyčejného nebo balsamikového. Přidáme asi 4 lžíce cukru, lžičku sušeného tymiánu a necháme ocet odpařit.

Cibulový džem ještě podle chuti dosolíme a lehce opepříme. Stejně jako u sladkých džemů jím naplníme vyvařené nebo sterilizované skleničky, zavřeme a je hotovo. Džem takto vydrží několik týdnů. A teď co s ním? Paní Jandáčová tuto dobrotu doporučuje ke grilovanému masu, k sýrům na grilu, na brambory místo klasické osmažené cibulky a uplatní se i jako jedna z vrstev na hamburgeru. Hodí se také jako dárek, když jdete na návštěvu.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat