Tvarohové koláčky na víkend

Naučit se vynikající koláčky plněné sladkým tvarohem a rozinkami, které mizí ze stolu po desítkách kosmickou rychlostí, to bych také chtěla.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g krupicový cukr
  • 3 žloutky
  • 1 sklenička oleje
  • špetka soli
  • 50 g kvasnic
  • mléko dle potřeby

Nejlepší je zvládnout se nejprve naučit kynuté těsto, ale ono to nemusí být příliš těžké. Paní Milada Rozsypalová z Třebíče koláčky peče k nejrůznějším rodinným i společenským událostem a podělila se s námi o recept.

„Těsto by nemělo být příliš husté, mléko raději postupně přidávat, aby se to nepřehnalo. Pak se nechá vykynout, udělají se kousky a do nich se balí tvarohová náplň. Já dávám k tvarohu vanilkový cukr a práškový cukr podle chuti. Trochu to přisladí i ty rozinky, dávám do každého koláčku dvě rozinky. Zabalí se to, udělá se důlek a potře se to. Potírám zásadně jenom žloutkem naředěný trochou mléka. Do důlku se dají povidla a nahoru drobenka, a koláčky se upečou,“ popisuje.

Ingredience
  • Náplň
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr + moučkový cukr dle chuti
  • rozinky
  • povidla
  • drobenka
  • žloutek + mléko na potírání

Na rozdíl od receptů s celými vajíčky se tady použijí jen žloutky – tři do těsta a jeden na potírání rozředěný mlékem. „Když zbydou bílky, vůbec to nevadí, protože vnučkám chutnají pusinky. A nám zase celé koláčky,“ usmívá se Milada Rozsypalová.

autor: dak