Zářivá podzimní pomazánka

Zralé a barevné dýně nám hlásí, že podzim je tu. Kromě dýňové polévky, kterou vaříme stále dokola a vždycky u nás zmizí i pětilitrový hrnec během okamžiku, se dají s dýní dělat i jiná kouzla. Například pomazánka, která má nádherou barvu, protože k oranžové dýni přidáme i červenou papriku.

Dýni hokkaidó očistíme, loupat nemusíme, nakrájíme na kousky, pokapeme nebo potřeme olivovým olejem a dáme na plech na chvíli do trouby. Papriku naopak nekrájíme ani nečistíme, jen ji přidáme na plech k dýni, stejně jako jeden velký stroužek česneku, který obalíme alobalem, aby se nespálil. Obojí zeleniny by mělo být asi dvacet deka. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny při teplotě 200 °C.

Ingredience
  • 200 g dýně hokkaidó
  • 200 g červené papriky
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • 100 g krémového sýru nebo žervé
  • 80 g eidamu
  • nať petrželky
  • šťáva z citronu
  • sůl, mletý pepř

Když se na paprice začnou tvořit puchýřky, je měkká a upečená. Vyndáme z plechu, přemístíme do sáčku, zavřeme ho a necháme papriku asi 10 minut zapařit. Potom ji oloupeme a vyndáme zrníčka.

Do mixéru nasypeme dýni, česnek i papriku a přidáme drobně pokrájenou cibuli, trochu petrželky, kapku citrónové šťávy, pomeleme z mlýnku trochu chilli koření a nakonec osolíme a opepříme. Rozmixujeme, přimícháme deset deka krémového sýru nebo žervé a najemno nastrouhaný eidam.

autor: dak

Související

  • Dýňové čatní

    Chutney, které můžeme psát také jako čatní, je pikantní zavařená omáčka z nejrůznějších surovin – ovoce i zeleniny. 

  • Dýňové krokety

    Když jsou dýně v obchodě drahé, tak se mi to nelíbí, ale když se naopak dají pořídit za pěknou cenu, nevím, kdy přestat nakupovat.

  • Dýňové lívance

    Palačinky k večeři žadoní děti každou chvíli. Nejraději mají ty klasické, tenké potřené džemem nebo posypané cukrem se skořicí.