Žemlovka s vanilkovým pudinkem
Jablka se dají jíst celý rok, a taky to tak dělám, ale na podzim jsou čerstvě dozrálá a nejšťavnatější!
Co s nimi? Třeba si můžeme udělat skvělou žemlovku, která chutná nejen po skořici, ale také po vanilce. Budeme potřebovat pět rohlíků, půl litru mléka, čtyři vajíčka, a čtyři jablíčka, dále jeden tvaroh a jeden vanilkový pudink a k němu další půl litr mléka, cukr, skořici a máslo.
- 5 rohlíků
- 1000 ml mléka
- 4 vejce
- 4 jablka
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 vanilkový pudink v prášku
- cukr dle chuti
- špetka skořice
- máslo na polití
Nejdříve si uvaříme vanilkový pudink normálně podle návodu. Nakrájíme si rohlíky na kolečka. Vajíčka rozšleháme v mléce, osladíme a krátce ponoříme každé kolečko rohlíku, aby nasáklo.
Vkládáme je vedle sebe do vymazaného pekáčku. Pak na tuto první vrstvu nastrouháme jablka. Zalijeme vanilkovým pudinkem a přidáme další vrstvu – tu tvoří tvaroh rozšlehaný s dalšími dvěma vajíčky a trochou cukru. Úplně nahoru přijde poslední vrstva koleček rohlíků namočených ve vejcích.
Povrch zasypeme trochou skořice a polijeme máslem. Zapečeme dozlatova a máme skvělé jídlo, kam spotřebujeme nejen jablíčka, ale také starší přebytečné rohlíky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.