Šťáva z rajčat s medem

Domácí kečup z rajčat nebo rajský protlak se nám vyplatí vyrábět, když máme pořádnou úrodu, a taky když chceme jíst co nejvíce vitamínů zvláštní zahrádky, vypěstovaných zdravě.

Do kečupu nebo protlaku se zpracovávají rozkrájená rajčata, která se nechávají povařit. Pokud stojíte u hrnce a odebíráte přebytečnou vodu z rajčat, dostanete základ zdravého a strašně dobrého pití.

Ingredience
  • rajčata
  • med

Sochařka a nadšená zahrádkářka Mirka Špačková prozradila, jak se dělá: „Je to vlastně odpad z rajčat při výrobě rajčatového protlaku. Stačí, když se rozvařují rajčata, tak odebírat vodu, přecedit si ji přes organzu, ta je nejlepší filtr. Potom dát do ledničky, a k pití se to ředí jedna ku jedné a osladit se to může medem, cukrem, co má kdo rád, nebo se to nemusí vůbec sladit, ale je to ideální osvěžující pití.“

Jak dlouho v ledničce vydrží, to už poradit nemůže. „Nevím, u nás se to vypije rychle,“ směje se. Rajčatová šťáva lahodná, jako ovocný džus, to rozhodně stojí za zkoušku.

autor: dak

Související

  • Kroupovo rajčatový salát

    Mám ráda kroupy a od doby, kdy vím, jak jsou pro nás zdraví prospěšné, s kroupami vyhledávám všechny možné recepty.

  • Rajčatový quiche

    Quiche (kiš) je francouzská klasika – u nás se mu pro lepší srozumitelnost říká Lotrinský koláč, nebo třeba slaný koláč, a má nespočet variací.

  • Omáčka ze sušených rajčat

    Naprosto úžasný oběd – kuřecí steaky s omáčkou ze sušených rajčat, který jsem náhodou ochutnala, se určitě stanou stálicí u nás doma v jídelníčku.