Gnocchi s houbami a ořechy
Bramborové nočky – italské gnocchi – patří k mým oblíbeným základům pro běd, protože jsou velmi rychle hotové – dvě, tři minuty ve vroucí vodě a je to.
Kromě klasické letní úpravy s rajčaty a bazalkou, se sýrem a špenátem, se slaninou a tak dále, jsou skvělé i v podzimní variantě s houbami a ořechy!
Než nočky uvaříme, připravíme si větší pánev a na té rozpustíme 2 lžíce másla a trochu olivového oleje.
- 500 g italských gnocchi
- 1 stroužek česneku
- 350 – 400 g žampionů (čerstvých hub z lesa, pokud rostou)
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce pesta
- 100 g vlašských ořechů
- bylinky (petržel, bazalka, rukola)
- strouhaný parmezán
- sůl, pepř
Pokud máte úrodu čerstvých hub lesa, byla by škoda je nevyužít, ale když nerostou nebo není sezóna, výborně chutnají i žampiony, kterých můžeme pořídit tak 40 deka nebo méně a přidat k nim kousek hlívy ústřičné.
Houby nakrájíme na plátky a opečeme, když změknou, přidáme k nim na plátky nakrájený česnek, sůl, pepř a tři lžíce pesta s výrazně oříškovou chutí.
Uvařené noky přidáme na závěr, stejně jako nasekané bylinky – petržel a rukolu, může být i bazalka.
Promícháme a podáváme s hrstí vlašský ořechů, které můžeme předtím opražit nasucho na jiné pánvi, aby jejich chuť také ještě více vynikla.
Posypeme parmazánem, a ještě čerstvými bylinkami a máme úžasné jídlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.