Šunkofleky
Zapečené obědy jsou oblíbené zejména pro toho, kdo vaří, alespoň u nás to tak funguje. Nachystat suroviny, promíchat, hodit do pekáčku a zavřít za ním dvířka od trouby.
Na klasické české šunkofleky pořídíme balíček těstovin zvaných fleky, kus kvalitní šunky vcelku – odtud název, a pár dalších nezbytností - 5 vajec, čtvrt litru smetany ke šlehání, petrželku, sůl a pepř.
- 1 balení těstovin – fleků
- 350 g šunky v celku
- 250 ml smetany ke šlehání
- 5 vajec
- 125 g (1/2 kostky) sádla
- naložené okurky (počet dle chuti)
- petrželová nať
- sůl, pepř
Flíčky uvaříme, scedíme a pak je v míse promícháme se šunkou nakrájenou na kostičky a pár lžícemi sádla. Sádlem také vymažeme pekáček a můžeme ho i vysypat strouhankou nebo krupicí.
Flíčky se šunkou nejprve zapečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů jen tak samotné. Zatímco se pečou, promícháme si v míse vajíčka se smetanou, osolíme je a opepříme. Po deseti minutách zalijeme směs v pekáčku a pečeme dalších dvacet až třicet minut, podle toho, kdy pěkně zezlátnou.
Pokud máte rádi křupavou krustičku, můžete posypat strouhaným sýrem.
Šunkofleky se podávají sypané najemno nakrájenou čerstvou petrželkou a k nim tradičně na okraj talíře pár naložených okurek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.