Hříbkové škvarečky
Škvarky se dělají z tučného masa, které se nakrájí na kousky a nechá se pěkně vyškvařit. Pak osolit a je hotovo, s chlebem báječná lahůdka. V létě ale můžeme zkusit vyškvařit houbové úlovky.
Podle tipu naší posluchačky, paní Jaroslavy Jandáčkové, se na vyškvaření hodí hříbky, babky a podobné oblíbené druhy. Když jsou houby menší a čerstvé, je to lepší, než když přerostou a začnou měknout.
- miska hub
- sádlo
- sůl
- drcený kmín
- chléb a zelenina k podávání
Houby nakrájíme na silnější plátky, klínky, nebo hranolky, podle toho, jak jsou velké a jaký mají tvar. Pozor, v této fázi přípravy by se neměly solit, aby nezvlhly.
Potom si rozpálíme sádlo v pánvi. Může být i olej, ale sádlo bývá chutnější a také nám více připomene klasické masové škvarky.
Když je sádlo dostatečně rozpálené, vhodíme do něj přiměřené množství hub tak, aby se houby daly snadno zamíchat. Mícháme během procesu škvaření opakovaně.
Když houby zezlátnou a začínají křupat, vybereme je děrovanou lžící na papírový ubrousek, aby se do něj vsáknul přebytečný tuk.
Pokud máme hub více, vhodíme do pánve další várku a opakujeme postup. Škvarečky se osolí až v této chvíli, kdy jsou hotové, a mohou se také posypat drceným kmínem.
Podle návodu paní Jandáčkové podáváme nejlépe s chlebem a zeleninou, nic tučného typu majonézy není třeba.
Děkujeme za recept.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.