Celerová polévka s jablky
Už se nemůžeme dočkat, až se pustíme do vaření z letošních čerstvých surovin, bylinek, kopřiv, pampelišek, ale zatím na ně ještě čekáme.
Můžeme proto zabrousit do spíže a využít uskladněnou zeleninu a ovoce na polévku. Ano, ovoce. Kromě bulvy celeru, cibule a malé mrkve budeme potřebovat ještě dvě jablka, budou-li kyselejší, tak jedině dobře.
- asi 500 g bulva celeru
- 1 malá mrkev
- 1 cibule
- 2 kyselejší jablka
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1000 ml zeleninového vývaru
- čerstvý nebo sušený tymián
- 1 lžička kurkumy
- sůl, pepř
- hrst vlašských ořechů
- 50 g prorostlejší slaniny
Nejprve si připravíme zeleninu - celer a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky, také cibuli nakrájíme najemno, a nakonec ještě okrájíme slupku z jablek a vykrojíme jádřince. Jablíčka pak nakrájíme na plátky.
Vezmeme vyšší hrnec a v něm rozehřejeme směs másla a olivového oleje. Orestujeme cibuli, a když zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu a společně opečeme.
Na každou polévku je dobré mít připravený zeleninový vývar nebo aspoň bio bujón. I do této polévky budeme potřebovat necelý litr vývaru a trochu koření – kurkumu a tymián.
Vaříme do změknutí celeru a mrkve a pak přidáme plátky jablek. Ta už tolik vařit nepotřebují, po pár minutách můžeme rozmixovat na krém a osolíme a opepříme podle potřeby.
Takto je polévka připravená k podávání, ale pokud si ji chceme udělat extrémně dobrou, ještě si na vedle na pánvičce opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a k ní přihodíme hrst vlašských ořechů. Každou porci tím ozdobíme, přidáme tymián, a dohromady je to výtečné.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.