Kmínový olej do zelí či marinád
K regionálním potravinám kraje Vysočina patří kmínový olej z Petrávče. Olej se lisuje za studena a výsledkem je velice silný koncentrát, kterého stačí jenom pár kapek do jídla pro celou rodinu, aby člověk ucítil chuť kmínu.
Většina z nás je zvyklá používat kmín celý nebo drcený, a tak jsem si pro pár tipů, co s kmínovým olejem v kuchyni, zajela přímo do Petrávče za Martinou Homolovou. S kmínovým olejem vaří běžně a jako jednu z vychytávek do kuchyně doporučuje použít ho při vaření zelí: „Když se udělá dušené zelí a někdo nechce ty kmínové nažky vidět a cítit, třeba děti, které mají vůči kmínovým nažkám předsudky nebo odpor, i někteří dospělí k tomu mají odpor, tak kápneme malinko kmínového oleje a to zelí se nádherně provoní. Kmínová chuť tam zůstane, ale ten kmín tam nevadí.“
Další možností je příprava marinády na masa – nejen vepřová či hovězí, ale chuť a vůně kmínu jde velice dobře k drůbeži. Základem je tuk, sůl, kmínový olej a třeba bylinky:
„Můžeme ten kmínový olej dát do marinády na maso – vepřové, husy, kachny potřít zvenku na těle marinádou a péct to s chutí kmínového oleje. Na drůbež obvykle stačí jen sůl, kmín a tuk, ale kdo chce mít marinádu pikantnější, ostrou, přidá si tam pepř, ale samozřejmě podle chuti jsou přidat i bylinky oregano nebo rozmarýn,“ říká dále Martina Homolová. Kapka do zelí pár kapek na maso a máme vepřo knedlo zelo s chutí kmínu, který nemusíme kousat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka