Vánoční perníčky z Vrátek
Kde je nápis pekárna, tam se peče – ať už denní pečivo nebo dobroty ke kávě či na sváteční stůl. V pekárně Vrátka v Třebíči tomu není jinak.
Kromě chleba, zákusků, dezertů, sušenek a tradičního židovského cukroví se tam před Vánoci rozvoní perníčky! Při návštěvě jsem se samozřejmě poptala na recept, jaký ve Vrátkách používají.
- 800 g hladké pšeničné mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 300 g cukru moučka
- 15 g jedlé sody
- 4 vejce
- 125 g másla
- 125 g medu
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- špetka mleté skořice
Prozradila mi ho vedoucí pekárny Alena Koudelová: „Všechno smícháme buď ručně, nebo v robotu, pak vyvalujeme plát a vykrajujeme tvary, jaké se nám líbí. Pečeme na 170 stupňů zhruba 8 minut. Po vyndání z trouby ještě horké potíráme vajíčkem, holky tady mají rozšlehané vajíčko s trochu vody. Necháme zaschnout a pak se zdobí normálně klasickou bílkovou polevou. Perníčky pečeme hodně dopředu, protože jsou lepší, když jsou uleželé i měsíc, ale když jsou tvrdší, tak stačí přidat kousek jablka, ony chytnou tu vlhkost a změknou,“ usmívá se Alena Koudelová.
Perníčky i cukroví nejlépe ukládáme do chladu, když nemrzne, tak na balkón, jinak raději do spíže, kde není topení. Pro změknutí přidáme do krabičky kousek jablka, ale stejně zafunguje i krajíc chleba.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.