Jemné noky ke kuřeti na paprice
Kuře na paprice je nesmírně populární jídlo – chutná dětem ve školních jídelnách, u nás doma i v restauracích. Uvařeno je velmi rychle a ani s přílohou si příliš nemusíme lámat hlavu.
Často se podává s houskovým knedlíkem, já dávám těstoviny, většinou kolínka. Nejsou to ale jediné možnosti. Ke kuřeti na paprice se velmi hodí jemné noky, na které nám stačí trocha másla, vajíčko, hrubá mouka a mléko.
- 60 g másla
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 300 ml mléka
- 1 lžička soli
Nejprve vezmeme 60 g změklého másla a utřeme je se špetkou soli a jedním vejcem do pěny. Z půl kila hrubé mouky odebereme trochu a smícháme ji s práškem do pečiva. Do másla s vajíčkem postupně zapracujeme zbytek mouky střídavě se třemi decilitry mléka a vypracujeme těsto.
To by si mělo asi půl hodinky odpočinout, než do něj přidáme oddělený zbytek mouky s kypřícím práškem. Propracujeme těsto a z něj potom opatrně vykrajujeme lžící noky, které hážeme do vroucí osolené vody.
Uvařené jsou asi za 8 minut. Vyndáme je z hrnce děrovanou naběračkou nebo lžící a servírujeme na talíře – doplníme kuřecím masem a přelijeme omáčkou. Kuře na paprice si s těmito noky osvěžíme a poznáme zase novou chuť – tak ať se vám povedou!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.