Květák se sýrem
Květák by se dal jíst pořád, obzvlášť smažený! Ale těch sacharidů! A smaženého! Naštěstí jsou i jiné alternativy, jak květák ochutit a zkombinovat.
Výhodou také je mít syna, kterého baví vařit a zkoušet nové recepty i na cestách. Tentokrát tedy vaří Tadeáš: "Já jsem si tenhle recept přivezl z Anglie. Oni to mají jako slavnostní jídlo, třeba na nedělní večeři nebo na vánoce, samozřejmě jen jako přílohu k tomu ostatnímu,“ říká.
- 1 hlávka květáku
- 1 lžíce vrchovatá másla
- 4 lžíce mouky
- strouhaný parmazán
- 120 g mozzarelly
- (NEBO 200 g cheddaru)
- 500 ml mléka
- 1 lžíce strouhanky
- sůl, pepř
- bylinky
Jde o jednoduchý recept. „Květák rozebereme na růžičky a povaříme pět minut. Mezitím si rozpustíme máslo, přidáme do něj 4 lžíce mouky a vytvoříme jíšku. Pak postupně přiléváme mléko, přivedeme to k varu, přisypeme sůl a pepř a nějaké bylinky. Já bych doporučoval tymián. Jednoduše řečeno si uděláme bešamel a do něho přidáme sýr. Oni používají cheddar, ale já jsem použil parmazán a mozzarellu aby se ty sýry dobře rozpouštěly a zároveň aby měly výraznou chuť, která tomu receptu pomůže,“ popisuje.
Jakmile máme hotový květák, přendáme ho do pekáčku, ve kterém to budeme péct, přelijeme to bešamelem se sýrem a zasypeme dalším sýrem. Nahoru přijde strouhanka, aby pochytala vlhkost. Vložíme do trouby a pečeme asi dvacet minut a je hotovo.
Květák se sýrem se u nás na rozdíl od kolegů Angličanů, jíst i v létě, jíst jako obyčejné snadné jídlo, které nepotřebuje slavnostní příležitost a také úplně samotné. Dobře ochucený je totiž květák se sýrem a bylinkami opravdu vynikající.
Související
-
Květák na kari
Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.
-
Zapečený květák se slaninou
Když se květák zapéká, obvykle jsou k tomu potřeba vajíčka, cibule a nastrouhaný sýr. Jiná varianta nabízí něco trochu odlišného – zkuste recept bez vajíček.
-
Květák jako smažák do trouby
Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.