Studená okurková polévka
Léto přináší teplé i horké dny. V těch horkých potřebujeme osvěžit, a rádi sáhneme po chladném osvěžujícím chodu.
V jižních státech, především na Balkáně si oblíbili studenou polévku z okurek a tučného vychlazeného jogurtu. Občas se s tímto neobvyklým chodem můžeme setkat i u nás – třeba na různých festivalech u stánků s originálním občerstvením.
- 2 okurky
- 500 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- Nasekaný čerstvý kopr
- máta
- sůl, pepř
- Na ozdobu:
- rajčátka s petrželí
Okurková polévka, jakou připravila Zuzana Čermáková z cateringu Od potoka, může být skvělým obědem, večeří i svačinou. "Dělala jsem ji v mixéru a je v ní syrová okurka, kopr, hodně tučný řecký jogurt, trochu máty, voda na rozředění na potřebnou konzistenci, sůl, česnek, pepř. Všechno se to rozmixuje dohladka tak, jak člověk potřebuje a ještě to nahuru zdobíme salátem z rajčat a sekanou petrželkou," prozrazuje Zuzana.
Kromě toho, že taková studená polévka osvěží, má ještě další výhodu. Zeleninu jíme syrovou, proto obsahuje víc vitaminů a minerálů. Navíc okurka v sobě má až 90 % vody, takže osvěží, zavodní a nepřidává kalorie. Kopr do kombinace s okurkou patří, máta jen už jen třešnička na dokonání skvělé letní chuti.
Související
-
Těstoviny s mozzarellou a okurkou
Dnes mám pro vás rychlovku, navíc to bude velice osvěžující pokrm. Inspirovala mě k němu naše mládež. Když nemáte volno celé léto, jako vaši potomci, musíte se jim ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.