Frgálová buchta na plech
Stánek s pravými valašskými frgály mě pokaždé spolehlivě přitáhne jako magnet. Na tyhle skvělé koláče ale musí být člověk docela machr, umět kynuté těsto, vyladit náplně a podobně.
Když jsem zjistila, že se dá upéct frgálová buchta, která nepotřebuje tolik dovedností, zajásala jsem. Jediné, co k ní potřebujeme, je dobrá náplň, čili povidla, pokud možno hrušková s badyánem, ale může to být i tvaroh nebo mák.
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- Tvarohová náplň:
- 2 plnotučné tvarohy
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink
- maková náplň
- povidla
Základní těsto je totiž velmi jednoduché a nedá se na něm nic zkazit. Rozšleháme si dvě vajíčka s hrnkem moučkového cukru do pěny, do té přidáme hrnek mléka a půl hrnku oleje a nakonec dva hrnky hladké mouky, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva.
Mouku přisypáváme postupně, dokud není těsto hotové.
Dvě třetiny těsta vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a zbytek dáme stranou. Na plech totiž přijdou náplně – tu tvarohovou si umícháme ze dvou tučných tvarohů, opět hrnku cukru a hrnku mléka a přidáme jí na chuti jedním vanilkovým cukrem a jedním vanilkovým pudinkovým práškem.
Důkladně všechno promícháme a touto řidší náplní potřeme těsto. Lžící nabíráme střídavě povidla a makovou náplň, a přidáme na tvaroh.
U nás, přiznávám, stačí jen povidla, bez máku. A nakonec zalijeme zbylým těstem tak, aby byly kousky náplní vidět. Upečeme na 180°C přibližně půlhodinku a je hotovo. Frgálovou buchtu podáváme lehce cukrovanou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.