Rebarbora na slano

Největší audioportál na českém internetu

rebarbora | Foto: Ivan Sezima

Rebarbora na slano

Pomalu začíná sezóna rebarbory a ta by se měla jíst právě teď na jaře.

Já jsem to ještě donedávna nezkoumala, u nás na Vysočině je všechno později, a tak jsem si ji klidně dala do koláče i o prázdninách. Ale prý to není dobrý nápad – rebarbora totiž čím později v roce ji jíme, tím více má kyseliny šťavelové, a ta není dobrá pro naše ledviny. Takže v květnu a v první polovině června ano, ale později už opatrně.

Ingredience
  • 1 kg řapíků rebarbory
  • 2 hřebíčky
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 200 ml vinného octa
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g sušených fíků
  • 200 g cukru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička hořčičného prášku

Protože drobenkový koláč s rebarborou případně v kombinaci s jahodami už jsme měli, dáme si dnes tuto zajímavou zeleninu na slano! Je velmi chutná v čatní. Kilo rebarbory klasicky oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Přivedeme k varu dvě deci vinného octa a vložíme do něj nakrájenou cibuli, nakrájený stroužek česneku, patnáct deka sušených fíků, také překrájených a ochutíme a okořeníme. Takže dvacet deka cukru, lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, dva hřebíčky, a kuličky pepře i nového koření.

Máme-li hořčici v prášku, přidáme také lžičku, ale může být i malinko normální hořčice. Vhodíme nakrájenou rebarboru a asi hodinu povaříme.

Pak vylovíme kuličky koření a nachystáme si čisté skleničky na čatní – naplníme, uzavřeme a máme minimálně na půl roku zásobu velmi výrazné sladkokyselé omáčky k masům na grilu nebo připraveným jako minutka.

 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat