Vyvážený salát s vejci

Největší audioportál na českém internetu

Zeleninový salát s vejci (ilustrační foto) | Foto: milspa

I obyčejný salát, který si většinou dáváme k hlavnímu jídlu, se může sám stát hlavním jídlem, pokud jej správně připravíme. Když bude obsahovat všechny tři složky, které má, totiž bílkoviny, tuky i sacharidy, může nás zaplnit tak, že nebudeme mít za chvíli zase hlad nebo chuť na něco takzvaně pořádného.

Jak tedy na to? Základem salátů jsou čerstvé zelené listy - můžeme použít ledový salát, který pěkně křupe, směs mladých zelených lístků pořízených v obchodě, plátky okurek, strouhaná nebo na kolečka nakrájená mrkev, zkrátka cokoli máte rádi.

Ingredience
  • směs salátových listů
  • bílkoviny:
  • maso
  • 2-3 vejce vařená natvrdo
  • tuky:
  • sýr
  • olej do zálivky
  • sacharidy:
  • pečivo jako příloha k salátu

Zeleninu bychom měli jíst několikrát denně, a velká porce salátu nám tento doporučovaný limit pomůže splnit.

A teď k dalším důležitým složkám salátu. Bílkoviny obstará kousek restovaného nebo grilovaného masa, kuřecí prsíčka nebo vepřová panenka jsou ideální a také rychle hotové. Nebo můžeme použít vajíčka vařená natvrdo. Salát ozdobí na závěr rozkrojená na čtvrtky nebo měsíčky a nemusíme se bát dát si dvě až tři.

Tuky obstará olej v zálivce. Bez olivového oleje už asi nefunguje žádná domácnost, ale pokud rádi zkoušíte nové chutě, saláty výtečně doplní i oleje ochucené nebo lisované z různých plodin - sezamové, bazalkové, ořechové, cokoli chcete.

Tuk do salátu mohou doplnit i sýry a ty jsou také zcela na vašem výběru. Balkánský sýr salát zároveň i osolí, mozzarella přidá chuť Itálie a kozí sýr čerstvou chuť venkova.

A nakonec sacharidy, což nejsou zdaleka jen cukry - k salátu podáváme krájené pečivo, bílé či celozrnné. Jdu kombinovat a vám přeji také dobrou chuť! 

 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat