Vyvážený salát s vejci
I obyčejný salát, který si většinou dáváme k hlavnímu jídlu, se může sám stát hlavním jídlem, pokud jej správně připravíme. Když bude obsahovat všechny tři složky, které má, totiž bílkoviny, tuky i sacharidy, může nás zaplnit tak, že nebudeme mít za chvíli zase hlad nebo chuť na něco takzvaně pořádného.
Jak tedy na to? Základem salátů jsou čerstvé zelené listy - můžeme použít ledový salát, který pěkně křupe, směs mladých zelených lístků pořízených v obchodě, plátky okurek, strouhaná nebo na kolečka nakrájená mrkev, zkrátka cokoli máte rádi.
- směs salátových listů
- bílkoviny:
- maso
- 2-3 vejce vařená natvrdo
- tuky:
- sýr
- olej do zálivky
- sacharidy:
- pečivo jako příloha k salátu
Zeleninu bychom měli jíst několikrát denně, a velká porce salátu nám tento doporučovaný limit pomůže splnit.
A teď k dalším důležitým složkám salátu. Bílkoviny obstará kousek restovaného nebo grilovaného masa, kuřecí prsíčka nebo vepřová panenka jsou ideální a také rychle hotové. Nebo můžeme použít vajíčka vařená natvrdo. Salát ozdobí na závěr rozkrojená na čtvrtky nebo měsíčky a nemusíme se bát dát si dvě až tři.
Tuky obstará olej v zálivce. Bez olivového oleje už asi nefunguje žádná domácnost, ale pokud rádi zkoušíte nové chutě, saláty výtečně doplní i oleje ochucené nebo lisované z různých plodin - sezamové, bazalkové, ořechové, cokoli chcete.
Tuk do salátu mohou doplnit i sýry a ty jsou také zcela na vašem výběru. Balkánský sýr salát zároveň i osolí, mozzarella přidá chuť Itálie a kozí sýr čerstvou chuť venkova.
A nakonec sacharidy, což nejsou zdaleka jen cukry - k salátu podáváme krájené pečivo, bílé či celozrnné. Jdu kombinovat a vám přeji také dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka