Rýže po indicku
Lámat si hlavu s přípravou jídla nemusí být nutné. Inspirace z nejlidnatějšího kontinentu – Asie – nám pomůže. Stačí rýže, několik druhů zeleniny, klidně i takové, která roste u nás a je dostupná i teď v zimě a všechno to pěkně promíchat. Nejdůležitější je u jednoduchých jídel koření – a koření z Asie už je u nás dávno také dostupné.
- 250 g rýže basmati
- 2-3 brambory
- 100 g zeleného hrášku
- 1 větší cibule
- olej
- sůl
- koření: římský kmín, garam masala, kurkuma, kari, zázvor, koriandr - dle chuti
Jak na chutný pokrm vonící Indií z rýže, brambor, hrášku a třeba cibule mi poradila třebíčská fyzioterapeutka Miroslava Gupta. "Dá se uvařit k večeři samotná rýže. Dá se tam olej, nějaké koření. Nejdříve trošku opražíte hrášek, brambory na kostičky a chvilku to smažíte, aby se to malinko opeklo. Pak tam přidáte omytou rýži. Rýže basmati je suchá a dlouhá. Uvaříte to všechno dohromady, může to být s cibulí, bez cibule, to už je jedno, ale hlavně v tom je ta rýže s tím kořením."
Ještě přidám několik druhů koření, kterým si občas můžeme zpestřit jídelníček. Nesmírně chutný je římský kmín, garam masala, a k indické klasice patří kurkuma, koriandr a pochopitelně kari koření. Kombinovat je můžeme podle vlastní chuti nebo vyzkoušet pokaždé jen jedno a tak mít pokaždé trochu jiné jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.