Rýže po indicku

Lámat si hlavu s přípravou jídla nemusí být nutné. Inspirace z nejlidnatějšího kontinentu – Asie – nám pomůže. Stačí rýže, několik druhů zeleniny, klidně i takové, která roste u nás a je dostupná i teď v zimě a všechno to pěkně promíchat. Nejdůležitější je u jednoduchých jídel koření – a koření z Asie už je u nás dávno také dostupné.

Ingredience
  • 250 g rýže basmati
  • 2-3 brambory
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 větší cibule
  • olej
  • sůl
  • koření: římský kmín, garam masala, kurkuma, kari, zázvor, koriandr - dle chuti

Jak na chutný pokrm vonící Indií z rýže, brambor, hrášku a třeba cibule mi poradila třebíčská fyzioterapeutka Miroslava Gupta. "Dá se uvařit k večeři samotná rýže. Dá se tam olej, nějaké koření. Nejdříve trošku opražíte hrášek, brambory na kostičky a chvilku to smažíte, aby se to malinko opeklo. Pak tam přidáte omytou rýži. Rýže basmati je suchá a dlouhá. Uvaříte to všechno dohromady, může to být s cibulí, bez cibule, to už je jedno, ale hlavně v tom je ta rýže s tím kořením."

Ještě přidám několik druhů koření, kterým si občas můžeme zpestřit jídelníček. Nesmírně chutný je římský kmín, garam masala, a k indické klasice patří kurkuma, koriandr a pochopitelně kari koření. Kombinovat je můžeme podle vlastní chuti nebo vyzkoušet pokaždé jen jedno a tak mít pokaždé trochu jiné jídlo.

 

autor: dak

Související

  • Žlutá rýže

    Člověk ani nemusí být milovníkem asijské kuchyně a dávat předost pálivým jídlům, aby si na dnešní dobrotě pochutnal.

  • Slané muffiny z černé rýže

    Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.

  • Pudink z černé rýže

    Reportérka Andrea Kratochvílová byla na ostrově Bali, kde nejen ochutnávala. Recepty si odvezla domů a prakticky ihned po návratu několik dobrot uvařila a rozdělila...