Dvoubarevná roláda
Roláda je vděčný moučník, protože se dá nakrájet na mnoho porcí a uspokojit tak třeba i celou velkou rodinu nebo větší oslavu.
Umíte roládu? Já jsem v tom dosud příliš nevynikala, ale teď už od paní Marie Daňkové ze Sedletína vím, jak na to. „Na každé vejce dávám tři vejce a tři deka polohrubé mouky. Šleháte, a až to vyšleháte, vylejete na papír a pak to dáte péct.“
- 6 vajec
- 180 g cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- krém a posyp dle chuti (ořechy, kokos...)
To bychom tedy měli základní návod. Světlé krásně žluté těsto, které upečeme do zrůžovění, necháme vychladnout a pak sundáme papír, si po srolování naplníme oblíbeným krémem.
Paní Daňková je ale nesmírně šikovná a svou roládu dotvořila do barevné dokonalosti. Ve žlutém těstě jsou kakaové tečky. „Normální roládu dělám tak ze čtyř vajec, tak jsem si tam dala šest, a ty jakoby dvě vejce dám stranou a obarvím kakaem. Pak se to dá do sáčku, nemusíte mít ani cukrářský, stačí igelitový sáček. A po tom plechu si tím těstem uděláte proužky. Když pak roládu sotčíte a nakrájíte, tak se vám v ní udělají ty tečky,“ vysvětluje paní Marie.
Ještě doplním, že krém může být opravdu jakýkoli, ale já jsem od paní Daňkové ochutnala krém kávový s nalámanými kousky hořké čokolády. Roláda může být také posypaná kokosem, pokud máte ořechový krém, tak zase drcenými oříšky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.