Lásku k pečení má paní Marie po mamince. S jejím receptem uspěla v Pochoutkovém roce

22. červen 2022

Celý život pekla a vařila na svatby, má za sebou vaření na lyžařských zájezdech i ve školce. Paní Marii Daňkovou známe také ze soutěže Pochoutkový rok.

Lásku k vaření a pečení, ale také spoustu skvělých receptů, má paní Marie Daňková ze Sedletína od své maminky. Do soutěže Českého rozhlasu Pochoutkový rok se s jedním takovým sladkým receptem přihlásila poté, co ji k tomu přemluvila dcera.

Recept od maminky

„Říkala: mamko, jdi do toho. No tak jsem do toho šla. Poslala jsem žloutkové rohlíčky, protože to je recept mojí maminky, která dělala svatby, vařila dokonce u pánů na zámcích. Tam se potkala s mým tatínkem, protože ten tam zase dělal kočího. U pánů to bylo tady v Nové Vsi, potom v Mladé Boleslavi, pak zase v Praze, kde jsem se i narodila,“ vypráví paní Marie. 

Na Vysočinu se rodina z Prahy vrátila, když bylo potřeba, aby někdo zůstal na rodinném hospodářství.

Po vzniku JZD a konfiskaci majetku si k práci maminka přibrala vaření a pečení na svatby a dceru brala s sebou. „Jsou to hodiny práce, ale hlavně přemýšlení, aby to všechno vyšlo. Kdy začít, co začít, čím plnit, kdy plnit,“ zamýšlí se paní Marie.

Vychytávky v kuchyni

Člověk se učí celý život, říká paní Daňková. I ona se naučila pár vychytávek do kuchyně v posledních letech. „Když nemáte po ruce drátěnku, tak si zmuchláte alobal. Když se vám zdvíhá pečicí papír, tak si ho zmuchláte, a nemusíte ho ani mokřit. Ono to mokré některému těstu vadí.“ 

Recept do soutěže vybrala podle náročnosti. „Dneska se s tím ty hospodyňky moc nemažou, jedna placka, frc na plech, rozkrájet na čtverečky a je cukroví hotový. A pan Sapík právě říkal, že ho to zaujalo, jak jsou ty rohlíčky náročné,“ usmívá se šikovná kuchařka. 

Pro velké skupiny lidí už jí zdraví nedovolí péct ani vařit, ale doma je v kuchyni každý den, když vaří pro sebe a manžela s diabetem. „Je to problém, co vymyslet. Dělám jeden den brambor, druhý den omáčka, třetí den rýže, ale taky občas udělám ovocný knedlík nebo nudle s tvarohem, a dám tam hodně máslíčka,“ směje se Marie Daňková.

Spustit audio

Související