Patrový dort
Chystáte v rodině oslavu a chcete se blýsknout patrovým dortem? Pokud jej rovnou nezadáte do výroby profesionálům, pak pro vás máme dva tipy.
Držím se při zemi a když peču narozeninový dort, má pokaždé jen jedno patro. Když jsem v havlíčkobrodské obchodní akademii a hotelové škole viděla nádherně zdobené dorty, ptala jsem se učitelky odborného výcviku Jitky Klubalové, jak na to.
„Pokud je to patrový dort, tak se upeče každé patro zvlášť, potom se sesadí na sebe a dozdobí. Záleží, jestli je to polévaný dort, tak potom se slepuje krémem. S tou modelovací hmotou stačí jenom přiložit a on tou modelovací hmotou drží na sobě,“ vysvětluje Jitka Klubalová.
Takže polévaný dort slepit krémem a pak dozdobit polevou, případně ozdobnými detaily, a v poslední době velmi populární modelovací hmota umožní, že dort na sobě drží díky ní.
Hmota má různé barvy a ze které se dají vyrobit i různé tvary dortů.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.