Patrový dort

Chystáte v rodině oslavu a chcete se blýsknout patrovým dortem? Pokud jej rovnou nezadáte do výroby profesionálům, pak pro vás máme dva tipy. 

Držím se při zemi a když peču narozeninový dort, má pokaždé jen jedno patro. Když jsem v havlíčkobrodské obchodní akademii a hotelové škole viděla nádherně zdobené dorty, ptala jsem se učitelky odborného výcviku Jitky Klubalové, jak na to. 

„Pokud je to patrový dort, tak se upeče každé patro zvlášť, potom se sesadí na sebe a dozdobí. Záleží, jestli je to polévaný dort, tak potom se slepuje krémem. S tou modelovací hmotou stačí jenom přiložit a on tou modelovací hmotou drží na sobě,“ vysvětluje Jitka Klubalová. 

Takže polévaný dort slepit krémem a pak dozdobit polevou, případně ozdobnými detaily, a v poslední době velmi populární modelovací hmota umožní, že dort na sobě drží díky ní. 

Hmota má různé barvy a ze které se dají vyrobit i různé tvary dortů. 

autor: dak

Související

  • Káva z moka konvičky

    Člověk, který vymyslel upražení nepříliš výrazných zrnek v červeném plodu kávovníku a jejich přelití horkou vodou, by zasloužil Nobelovu cenu. 

  • Čokoládový dort z cizrny

    Když si prohlížím zdravé kuchařky, většinou se divím, jak skvěle ta jídla vypadají, a také, jak skvěle chutnají, i když jsou z některých docela jiných ingrediencí.

  • Pekanový koláč

    Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.