Smažené bramborové knedlíčky

Když venku zuří počasí, že by psa nevyhnal, je ideální pustit se do vaření. Nejlépe nějaké ne úplně zdravé dobroty, na kterých si pak všichni pochutnají.

Měla bych tip, který nabídly svým hostům v bytové restauraci Venkovanky v Nové Říši Magda Pojerová a Jitka Baďurová. Jako přílohu podávaly smažené bramborové knedlíčky.

Ingredience
  • 0,5 kg brambor
  • máslo
  • 4 vajíčka
  • petrželová nať
  • muškátový oříšek
  • prášek do pečiva
  • strouhanka
  • sádlo
  • sůl

Stejně jako normální bramborové knedlíky se dělají z vařených brambor. Dále si nachystáme máslo, vajíčka, muškátový oříšek, prášek do pečiva a petrželku. Vezmeme půl kila brambor, uvaříme doměkka a oloupeme, necháme vychladnout a prolisujeme, pokračuje Jitka Baďurová: „V míse smícháme máslo se solí a se žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek a sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme kuličky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je smažíme dozlatova.“

Smažené bramborové knedlíčky vypadají dobře, když do těsta přidáme ještě jednu ingredienci, sekanou petrželku – dodá chuť i barvu. 

Pokud se vám nebude chtít šlehat sníh, některé recepty uvádějí i jinou možnost, nechat vajíčka vcelku a do těsta přidat špetku prášku do pečiva. Knedlíčky jsou tak nadýchané, jako bychom bílky ušlehali. 

Teď už stačí jen vymyslet, k čemu je podávat - k plněným ptáčkům, pečené panence nebo třeba k masu na přírodní způsob, ale chutnají i samotné. 

autor: dak

Související