Žlutá rýže

Člověk ani nemusí být milovníkem asijské kuchyně a dávat předost pálivým jídlům, aby si na dnešní dobrotě pochutnal.

Pokud přemýšlíme nad restovanou zeleninou nebo kuřecími kousky se zeleninou a kari kořením, bude se k tomu hodit jako příloha rýže upravená trochu jinak.

Ke koření, které použijeme, je vhodná rýže jasmínová nebo rýže basmati – oba druhy jsou k dostání už i v běžných supermarketech a nám se doma vyplácí kupovat co největší balení, protože jdou rychle na odbyt.

Ingredience
  • 1 hrnek rýže
  • máslo
  • špetka soli
  • kurkuma
  • garam masala (dle chuti)

Postup je zpočátku stejný jako při vaření běžné bílé rýže dlouhozrnné. Odměříme si hrnek rýže, velikost hrnku měřím podle počtu strávníků, čím větší, tím lépe! Rýži propláchneme důkladně v sítu pod tekoucí vodou a do uvolněného hrnku připravíme stejné množství vody, jako bylo rýže. Mezitím si na sporáku rozpustíme máslo.

Můj syn, milovník této rýže a autor receptu tvrdí, že másla má být hodně, ať to chytne pořádnou chuť. Do másla vhodíme propláchnutou rýži a orestujeme na másle. Ihned ji osolíme, ale stačí trochu, a přidáme lžičku až dvě kurkumy a špetku garam masaly. Kurkuma je výrazně žluté a garam masala zase typicky indické koření, ale není pálivé.

Zalijeme rýži vodou z hrnku a přidáme ještě půl až tři čtvrtě hrnku vody. Přikryjeme pokličkou, stáhneme teplotu a vaříme do doby, než se voda vsákne, 12–15 minut. Příjemně žlutá a lehce kořeněná příloha ozvláštní každé vaše jídlo – ať s masem nebo bez.

autor: dak

Související

  • Tuřínový krém

    Jsme uprostřed nejchladnějšího ročního období, a ještě nás pěkných pár týdnů zimy čeká. Proto bychom měli jíst vydatná a horká jídla a zároveň plná vitamínů.

  • Batátová kaše mnoha chutí

    Dnes si dáme přílohu, která je ozvláštněná hlavně barvou, chuť zůstává velmi podobná naší klasické bramborové kaši.

  • Pečené brambory s lososovým dipem

    Dnešní recept bude opravdová rychlovka, a tím myslím i s přípravou! Neoškrábané brambory, uzený losos, chvilka přípravy a dobrota je na světě.