Kapr plněný švestkami a ořechy
České rodiny kapra na štědrý den tradičně rozporcují, obalí v trojobalu a usmaží. Pokud ale chcete vyzkoušet jinou variantu, máme pro vás tip.
Kapra lze upéct v troubě, ještě před tím do něj dáme staročeskou švestkovou náplň. Je ale třeba umět zručně zacházet s jehlou a nití.
Jak na přípravu poradila Hana Pertlová z havlíčkobrodské Obchodní akademie a hotelové školy. Zabitého kapra vykucháme, očistíme a zabavíme šupin. Necháme ho vcelku a mezitím si připravíme náplň. „Připravíte si švestky, které povaříte v malém množství vody a necháte vychladnout. Pak je umelete a smícháte s vlašskými ořechy,“ vysvětluje paní Hana.
- 1 kapr
- sůl
- Náplň:
- sušené švestky
- vlašské ořechy
- 1 cibule
- olej
„Cibuli si nakrájenou najemno osmažíte na oleji a smícháte s těmi švestkami. Pak vše osolíte, opepříte a dáte zchladnout. Kapra několikrát naříznete na kůži a osolíte ze všech stran, aby ta sůl pronikla dovnitř do kapra. Pak ho naplníte švestkovou náplní a otvor pořádně zašijete, aby ta náplň krásně držela uvnitř a aby během pečení neutekla. Někdy, když je kůže pevná, tak to jde těžko, ale zvládne se to.“
„Pak se ryba dá do pekáče nebo na plech a peče se v troubě 25 minut na 180 stupňů. Během pečení podléváme výpekem i vodou, aby se kapr nepřipálil. Kapr se krájí, až když je upečený. Může se podávat s jablečným kompotem nebo můžete připravit majonézu a dochutit ji cukrem, citrónovou šťávou a kari kořením,“ doporučuje Hana Pertlová.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.