Salát s grilovaným sýrem

Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.

Oblíbenou kombinací nejen v restauracích, ale třeba i u nás doma, je salát doplněný grilovaným sýrem.

Ingredience
  • směs zelených salátů – rukola, polníček, římský salát, mangold, ledový salát
  • cherry rajčátka
  • olivy
  • sůl
  • lístky bazalky, tymiánu a oregana
  • pár kapek balsamikového octu
  • sýr plísňového typu
  • bagetka

Základem je variace různých listových salátů – rukola, polníček, římský salát, mangold, ledový salát a podobně. Doplníme přepůlenými cherry rajčátky a na kolečka nakrájenými olivami. Osolíme, okořeníme – dobře chutná sušená směs italského koření, ale mohou být i čerstvé lístky bazalky, tymiánu a oregana.

Naprosto zásadní je chuť balsamikového octa, kterým ale šetříme, pár kapek silného balsamica zvládne ochutit celou mísu salátu.

A teď to hlavní a nejlepší – plísňový sýr vcelku položíme na rozehřátý gril a z obou stran ogrilujeme, aby se po nakrojení pěkně roztekl. Sýr pak položíme na salát jako třešničku na dort a podáváme s orestovanou bagetkou.

Pro ty, kdo si hlídají linii, můžu potvrdit, že i jediná půlka malé bagetky k takto sytému jídlu úplně stačí. Pokud se někdo neobejde bez masa, samozřejmě je možné salát s grilovaným sýrem doplnit i o restované kuřecí prsíčko.

autor: dak

Související

  • Pampelišková limonáda

    Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.

  • Kopřivový špenát

    Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.