Kuře na cuketách
Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.
Budeme potřebovat celé kuře, dvě cukety, svůj oblíbený sýr, stačí deset deka, smetanu, ořechy, máslo a koření.
- 1 celé kuře
- 2 střední cukety
- 100 g tvrdého sýru
- 2 stroužky česneku
- 1 smetana na vaření
- hrst vlašských ořechů
- máslo
- sůl, pepř
Pokud vám zbude hromada kuřecího masa z předchozího vaření nebo pečení, máme to bez práce – prostě použijeme obrané kousky kuřete. Pokud ne, upečeme kuře klasicky v troubě doměkka. Poté vykostíme a maso nakrájíme.
Na pánvi si rozpálíme kousek másla a na něm osmahneme kolečka cuket. Někdo cuketu loupe, já jen omývám a nechám slupku, protože je měkká a ničemu nevadí. Cuketu osolíme a opepříme, prolisujeme k ní dva stroužky česneku a kelímek smetany na vaření.
Prohřátou směs přendáme do vymazaného pekáčku na dno. Na ni přidáme maso a nastrouháme sýr. Vynikající chuť jídlu dodá hrst vlašských ořechů, které si nasucho opražíme na pánvi, přidáme do pekáčku a všechno dohromady zapečeme asi čtvrt hodiny na 180 stupňů.
Komu na místo přílohy stačí zelenina ve smetaně a sýru, může takto upravené kuře k obědu nebo večeři podávat samotné, kdo má velký hlad, přidá k němu brambory nebo rýži.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.