Hovězí na česneku

Člověk se pořád učí. Například včera jsem se dozvěděla, že vitamín D, který nám velmi chybí, pomáhá nám s imunitou i s bojem proti depresím, je mimo jiné v hovězím mase!

A od takové zásadní informace bylo k nákupu a uvaření dobrého hovězího jen krok. 

Hovězí kližka se nemusí použít jen na guláš, ale příprava na česneku je velmi podobná. Maso však nakrájíme na trochu větší kousky než na guláš. Rozpálíme dvě lžíce sádla v hlubší velké pánvi a vhodíme do něj tři velké nebo čtyři menší nakrájené cibule.

Ingredience
  • 1 kg hovězí kližky
  • 3 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • 1 palička česneku
  • 500 ml vývaru (bujónu)

Maso k ní přidáváme po částech, a necháme zatáhnout ze všech stran. Potom podle chuti osolíme a opepříme, a na řadu přijde česnek.

Protože jde o hovězí na česneku, oloupeme celou paličku, ale zatím prolisujeme a přidáme jen polovinu. Dobře promícháme s masem a podlijeme. Kdo má v zásobě vývar, tak půl litrem vývaru nebo bujónu, ale může být i voda. Dáme předehřát troubu na 170 °C a maso přendáme do zakrytého pekáče. Pečeme dvě a půl hodiny, dokud maso nezměkne.

Díky cibuli je omáčka pěkně hustá. Dochutíme ji druhou polovinou prolisovaného česneku, a můžeme podávat s bramborovým nebo houskovým knedlíkem. Česnek nám taky posílí imunitu, tak je to s hovězím a jeho vitamínem D výborná kombinace.

autor: dak

Související

  • Žampionová polévka se zázvorem

    V lednu by v našem jídelníčku neměl chybět zázvor. Určitě už dávno víte, že nám pomáhá s obranyschopností v boji proti virům a baktériím.

  • Balíčky s pstruhem a zeleninou

    Druhá polovina prosince bývá ve znamení nákupů spousty jídla na sváteční stůl, pro pohoštění návštěv a dobrot pro celé rodiny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.