Domácí těstoviny

Balíček těstovin je nesmírně snadné si koupit, a pak doma uvařit, ale vyrobit si vlastní čerstvé těstoviny, to je jiná.

Domácí těstoviny jsou poslední dobou mezi amatérskými kuchaři populární, strojky na výrobu těstovin nejrůznějších tvarů se běžně prodávají, a tak není divu, že i my si dnes povíme recept na základní těsto.

Pustil se do něj student Tadeáš Stránecký, s tím že bude potřebovat jen mouku, vajíčka a silné paže.

2,5 hrnku hladké pšeničné mouky (semolinové)

4 vejce

trocha vody

„Já jsem použil dva a půl hrnku mouky a čtyři vajíčka a potom ještě trochu vody, protože mi to nechtělo držet pohromadě. Tyto ingredience postupně smícháváme a těsto, které takto vzniká, hněteme co nejdůkladněji alespoň deset minut. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho odležet při pokojové teplotě na půl hodiny,“ radí Tadeáš.

Právě teď nastává ideální doba na přípravu omáčky k těstovinám – ať už bude rajská nebo se smetanovým základem, zeleninová, boloňská s masem nebo ještě jiná. Když ji máme hotovou a těsto je uleželé, můžeme začít s válením těstovin.

„Těsto vezmeme a rozválíme na co nejtenčí plát, co to půjde. Postupně je překládáme, až vznikne úzký pruh, který vypadá trošku jak štrůdl. Ten nakrájíme na jednotlivé tenoučké plátky nebo nudličky, které když se rozmotají, tak z nich jsou ploché nudle, říká se jim tagliatelle,“ popisuje student.

Těstoviny se pak uvaří v osolené vodě, dokud nejsou na skus měkké akorát, a podávají se s omáčkou. Chuť je jiná než u sušených těstovin, a jak říká Tadeáš, člověk se chvíli namáhá, ale stojí to za to. „Je to taková posilovna. To těsto je tuhé, a když to má člověk hníst nebo válet deset minut, tak je to náročné, ale za zkoušku to stálo,“ usmívá se spokojeně.

autor: dak

Související

  • Těstoviny s fazolemi

    Potřebujete tip na to, jaký uvařit oběd? Já skoro denně. Když k dobrému receptu navíc nemusím jít ani nakoupit něco čerstvého, pak je to ještě lepší.

  • Pečená brambora s tvarohem a koprem

    Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.

  • Těstoviny po lotrinsku

    Mleté maso jako základ různých dobrot má velkou výhodu. Protože jsou to malé kousky, je obvykle rychle hotové.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.