Rýžový nákyp se špenátem
Dnes budeme kombinovat rýži, špenát, vajíčka a slaninu nebo šunku. Jde o nákyp ze surovin, které máme většinou doma, a jídlo, které nasytí i velkou rodinu.
Předvaříme si velký hrnec rýže a další postup nám poradí zdatná kuchařka Martina Sejkorová.
250 g rýže basmati
špenátové listy
plátky slaniny nebo šunky, cca 150 g
1 kelímek smetany
3 vejce
strouhaný parmezán
sůl, pepř
„Máme uvařenou rýži a uvařený špenát. Nemusíme ho nějak vařit ani nemusí být ochucený, stačí ty listy spařit, aby změkly, a skládáme do pekáčku vrstvu rýže, na to dáme plátky slaniny, na to vrstvu špenátu nebo těch změklých špenátových listů, a na to dáme zase rýži. Vrstvíme dokola a ideálně je končit rýží,“ vysvětluje kuchařka.
„Zalijeme smetanou s rozšlehanými vajíčky, přisolíme, dáme do trouby a pečeme do ztuhnutí vajec. Můžeme sypat strouhaným parmezánem a je to taková chuťovka i pro muže, díky slanině,“ usmívá se.
Pro nás, kdo jsme zvyklí na kombinaci špenátu a brambor, je v tomto nákypu rýže možná překvapivá, ale určitě všechno dohromady zapečené v troubě k sobě jde báječně.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.