Jahodové nanuky s kefírem

Když je hodně jahod, pouštíme se obvykle do koláčů, knedlíků a já i do výroby mnoha kilogramů džemů.

Nicméně, prázdniny už jsou za dveřmi a děti neustále prosí, ať si vyrobíme domácí nanuky, protože je to velmi baví – jak dělat, tak potom jíst.

Ingredience
  • 300 g jahod
  • 5 lžic vody
  • 50 g cukru
  • 100 ml kefíru
  • 1 limeta
  • 200 ml šlehačky

Našla jsem recept, kde se k jahodám přidává kefír, což jsem shodou okolností nedávno vyzkoušela – zbytek jahodového kefíru přidat ke svým oblíbeným jahodám s mlékem a cukrem na svačinu a bylo to vynikající. U nanuků ještě navíc potřebujeme šlehačku a limetkovou šťávu.

Nachystáme si formičky na nanuky, tvořítka, určitě máte doma aspoň jednu sadu, protože jsou v poslední době velmi populární. Mezitím si třicet deka omytých jahod rozmixujeme na velmi jemno.

Pak svaříme pět lžic vody a pět deka cukru a necháme vychladnout. Přimícháme jahody, jedno deci kefíru, může být i jahodový, a šťávu z jedné limetky.

Nakonec jeden kelímek do tuha vyšlehané šlehačky. Opatrně vše zamícháme a naplníme formičky. Necháme zmrznout a podáváme, až bude pořádné horko, nebo pořádná chuť na jahodový nanuk domácí výroby.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.