Plněné tortilly
Tortilly neboli pšeničné placky plněné čímkoliv, se dělají na hodně místech na světě. Recepty najdete masové, zeleninové, sýrové, pálivé, s houbami nebo s ovocem.
- kuřecí prsíčka (1 pro 1-2 osoby)
- koření dle chuti – pepř, grilovací, bylinkové…
- 1 cibule nebo ½ pórku
- 2 barevné papriky
- 1 střední cuketa
- rajčata
- tortillové pšeničné placky
- Dresink:
- zakysaná smetana
- česnek
- sůl
Pravda je, že k chuťově nevýrazné placce se skutečně hodí všechno, a tak si ji můžeme naplnit tím, co máme nejraději, ať ten oběd stojí za to.
Druhá možnost je využít všechny zbytky všeho možného, co máme v ledničce. V každém případě najdeme v základním receptu maso a zeleninu.
Nejrychlejší je osmahnout kuřecí maso na nudličky na oleji. Pokud je předtím necháte marinovat v oleji s kořením, bude ještě lepší. Mezitím nakrájíme na kousky zeleninu – cibuli nebo pórek, papriky všech barev, rajče, cuketu, co budeme chtít nebo mít doma v zásobách.
Zeleninu také orestujeme na pánvi, dokud nezměkne jen lehce do křupava. Tortillovou placku opečeme na horké plotně nebo suché pánvi jen chviličku z obou stran, aby změkla, položíme ji na talíř a naplníme ji orestovaným masem se zeleninou.
Přistrouháme ke směsi sýr typu čedar a zabalíme.
K tortillám chutná dresink. Vynikající je ze zakysané smetany a prolisovaného česneku, ale fantazii se meze nekladou. Tortilly podáváme s čerstvým salátem, ať máme vitamínů co nejvíce.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.