Červené zelí s perníkem
Po létě a podzimním posunu času je najednou mnohem dříve tma, dny jsou krátké a lezavá zima se do nás dostává pokaždé, když opustíme příbytek.
V takovém období je nutné se ohřát, smutek rozehnat a nasávat vůně - čili míříme do kuchyně a dáme si něco pořádného. Co třeba upéct pořádný kus masa a k němu si dát dva druhy zelí. O bílém už jsme několikrát mluvili, a víme, jak na ně. Dnes si dáme červené zelí.
- 2 lžíce sádla
- 1 větší červenou cibuli
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 200 ml červeného vína
Zelí rozčtvrtíme a nakrouháme na tenké nudličky. Promícháme se lžičkou soli, promačkáme a necháme chvíli odstátá, aby se zelí takzvaně vypotilo - pustí šťávu a zkřehne.
Na rozpáleném sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli a k ní vhodíme zelí. A teď přijde na řadu tajná přísada - lžička perníkového koření! Už cítíte tu vůni? Podlijeme vínem a necháme dusit do změknutí.
Pak už stačí jen dosolit, možná přidat špetku cukru, opepřit a přidat na talíř k pečeni, ať už bude vepřová nebo drůbeží, a knedlíkům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.