Červené zelí s perníkem
Po létě a podzimním posunu času je najednou mnohem dříve tma, dny jsou krátké a lezavá zima se do nás dostává pokaždé, když opustíme příbytek.
V takovém období je nutné se ohřát, smutek rozehnat a nasávat vůně - čili míříme do kuchyně a dáme si něco pořádného. Co třeba upéct pořádný kus masa a k němu si dát dva druhy zelí. O bílém už jsme několikrát mluvili, a víme, jak na ně. Dnes si dáme červené zelí.
- 2 lžíce sádla
- 1 větší červenou cibuli
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 200 ml červeného vína
Zelí rozčtvrtíme a nakrouháme na tenké nudličky. Promícháme se lžičkou soli, promačkáme a necháme chvíli odstátá, aby se zelí takzvaně vypotilo - pustí šťávu a zkřehne.
Na rozpáleném sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli a k ní vhodíme zelí. A teď přijde na řadu tajná přísada - lžička perníkového koření! Už cítíte tu vůni? Podlijeme vínem a necháme dusit do změknutí.
Pak už stačí jen dosolit, možná přidat špetku cukru, opepřit a přidat na talíř k pečeni, ať už bude vepřová nebo drůbeží, a knedlíkům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka