Pampeliškový sirup
Z pampelišek se v bylinkářství využívá celá rostlina – na med, do salátu nebo na sirup.
Pokud se také chystáte uvařit si bylinkový sirup, možná by nebylo špatné vyzkoušet jej tentokrát bez vaření, za studena. Taťána Nečasová z Dobrůtek z Vysočiny tento postup také doporučuje, a neomezuje se jen na pampelišky: „Jde to z květů pampelišek, ale i bezu, také z bylinek, z jitrocele, máty a podobně, to využití bylinek, které máme kolem sebe, je velice široké. Důležité ale je, pokud děláme šťávu za studena, abychom tu šťávu zkonzervovali jakýmkoli způsobem – zavařením, zamražením, protože pokud bychom tu šťávu dali pouze do sklenic, mohly by se v ní vytvářet písně, a tím se celý výrobek znehodnotí.“
1 litr pampeliškových květů
500 g cukru
2 citróny
Toto varování si vezmeme k srdci, ale až na závěr. Nejprve se pustíme do výroby – nasbíráme květy pampelišek, připravíme si cukr a citróny a jdeme na to. Na jeden litr květů budeme potřebovat půl kila krupicového cukru a asi dva citróny.
Na dno široké sklenice dáme vrstvu květů, posypeme cukrem a přikryjeme plátky citrónu. Vrstvy opakujeme, dokud není sklenice plná s tím, že poslední má být cukr. Uzavřenou sklenici necháme na sluníčku asi dva týdny a sirup přecedíme přes plátýnko. Cukr i citrón jsou konzervanty, ale pokud chcete mít jistotu, aby sirup nezplesnivěl, uchovávejte lahve v lednici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.