Domácí ochucené husí sádlo
Který živočišný tuk je pro nás nejzdravější? Kromě toho rybího obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny ještě husí sádlo.
Někdy se mu dokonce říká olivový olej mezi živočišnými tuky. Kdybyste ho chtěli koupit, a chtěli ho české, asi vám to dá trochu zabrat, protože většina balení husího sádla se k nám dováží.
Husí sádlo
Cibule (česnek, kmín, dýně apod.)
Na to má ale jednoduchý recept Martin Hašek z restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou.
Seženete si husu a sádlo si z ní vyrobíte sami při tom, jak budete zpracovávat ostatní části husy na polévku nebo na pečínku. Chce to jen ostrý nůž a trochu času. „Ta husa má sádlo vnitřní a vnější, vy si to můžete okrájet. Z toho okrájeného sádla si můžete udělat malé kostičky, můžete si je vyškvařit a budete mít krásné husí sádlo, do kterého si můžete nasypat kmín. Nebo si je můžete udělat s cibulkou nebo s čímkoli. Dáte sádlo do lednice a pak si je můžete mazat na chleba,“ radí kuchař.
Uskladnit husí sádlo v ledničce je skutečně potřeba, protože se v pokojové teplotě hodně rychle roztéká.
Kmín nebo cibulka, které doporučuje Martin Hašek, nemusí být jediné přísady do domácí pomazánky z husího sádla. Kdo se nebojí česneku nebo medvědího česneku, má také možnost přimíchat jej do sádla.
Další zajímavou možností je smíchat husí sádlo s dýní, kterou jsme chvíli orestovali společně s cibulkou a lístky tymiánu. Nezapomeneme dochutit solí. Namažeme na chleba a svačinka je na světě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.