Dýňové knedlíky plněné uzeným masem a přelité šalvějovým máslem

Listopad je měsíc, kdy najdeme na pultech obchodů nebo u sebe doma ve sklepě nejvíce dýní. Jsou právě sklizené a nějaký čas ještě vydrží.

Z dýní se dá udělat téměř všechno, na co si vzpomenete – sladká i slaná jídla, polévky, dezerty nebo pomazánky. Veronika Došková, která v Jihlavě pravidelně pořádá přehlídku amatérských kuchařů Restaurant day, představila vlastní recept na plněné dýňové knedlíky přelité šalvějovým máslem.

500 g dýně hokkaidó

1 cibule

2 stroužky česneku

2 vejce

50-150 g celozrnné pšeničné mouky

300 g uzeného masa

100 g másla

hrst šalvějových listů

Uvaříme dýni a na cedníku necháme vychladnout, aby z ní pěkně okapala ta tekutina. Rozmixujeme s jednou cibulí a dvěma stroužky česneku a pak postupně přidáváme nejlépe celozrnnou pšeničnou mouku podle potřeby, aby to mělo podobnou hustotu, jako když děláme bramborové těsto.

Těsto naplníme uzeným masem nakrájeným na kostičky a uvaříme ve slané vodě. „Mezitím si vedle na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme do něj nasekané šalvějové lístky, chvilinku opražíme a přelijeme jím hotové knedlíky. Je to výborná mňamka,“ usmívá se Veronika Došková. 

Kousky šalvějových lístků v másle můžeme nechat, dodají dýni a uzenému masu další rozměr chuti. Jako tip na oběd či večeři, kde můžeme využít dni zase trochu jinak.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.