Slaný koláč s rajčaty
Jíst zeleninu bychom měli co nejvíce zvláště v období, kdy je čerstvá. U nás asi v oblibě vedou rajčata.
Nejraději jen tak nakrájená na kolečka k jakémukoliv jídlu, nebo ve formě salátu Caprese se sýrem mozzarella, bazalkou a olivovým olejem.
Tepelně upravená rajčata mám ráda v leču a v kyselejších zeleninových polévkách. Rajčata se ale dají také výborně zapékat, například ve slaném koláči.
Na těsto:
300 g hladké mouky
100 g másla
85 g sýru cheddar
Náplň:
4 cibule
1 lžička cukru
Šalvěj a tymián
500 g čerstvých rajčat
Sůl, pepř
bylinky
Těsto je tak jednoduché, že se nedá zkazit. Vezmeme 30 dkg hladké mouky, 10 dkg nakrájeného studeného másla a 8,5 dkg tvrdého sýra, nejlépe čedaru, také nakrájeného na kostičky. Vyrobíme drobenku a postupně přiléváme deci a půl vody – hněteme, dokud nevznikne kompaktní těsto.
Zatímco odpočívá v ledničce, pustíme se do zeleniny – 4 cibule na tenčí plátky osmahneme na olivovém oleji, vmícháme lžičku cukru a trochu lístků šajvěje a tymiánu. Podusíme, dokud se šťáva neodpaří. Na plechu z těsta vyválíme silnější placku a ohneme jí okraje. Placku potřeme cibulí, promíchanou s trochou strouhanky a strouhaným parmezánem, a nahoru poklademe plátky čerstvých rajčat, bude jich stačit asi půl kila.
Posypeme bylinkami, osolíme a opepříme a znovu mírně ocukrujeme.
V troubě předehřáté na dvě stě stupňů pečeme asi půl hodiny. Koláč se dá jíst ještě teplý, a se salátem z něj bude skvělá večeře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.