Perníkové sakrajdy Lucie Krejčové z Moravce
Vyhlášená perníkářka Lucie Krejčová z Moravce na Žďársku má recept na sakrajdy. Jde o velmi chutnou perníkovou pochutinu.
Budeme potřebovat následující suroviny:
65 g vejce (1 celé vejce)
32 g mléka (2 - 3 lžíce)
50 g medu (2 lžíce)
40 g másla
250 g cukru moučka
300 g hladké mouky
1/2 prášku do perníku (můžete nahradit sodou a perníkovým kořením)
Náplň - švestková povidla a sekané vlašské ořechy
Těsto zpracujeme a necháme alespoň den odležet. Vyválíme plát, ze kterého vyválíme polovinu větších a polovinu menších koleček. Ta větší vložíme do formiček na bábovičky nebo do papírových košíčků, naplníme povidly, přidáme vlašské ořechy a uzavřeme menšími kolečky. Nakonec bábovičky potřeme rozšlehaným celým vejcem.
Sakrajdy pečeme 30 minut, aby se řádně propekly a chutě spojily.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.