Pórková polévka se smetanou
Pórek je vděčná zelenina, kterou lze využít více způsoby. Jednou možností je smetanová, krémová polévka. Je výborná, zasytí a příprava není nijak složitá. Základem všeho je kvalitní vývar z uzeného masa, který můžeme vytáhnout z mrazáku nebo ledničky.
„Uděláme si vývar, může být masový, zeleninový, kuřecí, jakýkoli, říká Daniel Kousal, student ze Střední školy gastronomické ze Žďáru nad Sázavou. Dobrého vývaru je podle něj škoda, hodí se spíš na omáčky, do polévky stačí v uvozovkách horší.
„Na másle orestujeme pórek, který až změkne, přidáme do toho vývaru. Pak si uděláme cibulovou zásmažku. Na másle orestujeme cibuli a zahustíme moukou. Trochu rozředíme vodou, přelijeme do polévky, dvacet minut vaříme a nakonec přidáme smetanu.“
Na závěr bychom měli přisolit, případně dokořenit. Kdo si ale udělá kvalitní vývar předem, solit a kořenit tak hodně nemusí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.