Jahodový pohár

Jedna z nejvýraznějších pochutin jara a začátku léta jsou první jahody. Neměli bychom jich sníst příliš mnoho. Jednak hrozí alergická reakce a druhým důvodem je obsažený cukr. Z jahod je možné připravit stovky pokrmů, my ale vyzkoušíme jahodový koktejl.

Asi půl kilogramu jahod smícháme s mlékem a lžící cukru. Vše rozmixujeme a máme dezert po večeři.

Moderátorka Dáša Kubíková našla i další variace téhož pokrmu, kupříkladu jahody se zakysanou smetanou a medem. „Místo mléka dáme 250g zakysané smetany, přidáme tři lžíce medu a šťávu z jednoho pomeranče,“ vysvětluje Dáša. Vznikne nám poměrně husté pyré, které se nejlépe konzumuje lžičkou.

Z jahod si můžete připravit také pravý jahodový pohár, jen potřebujete kousky bábovky nebo piškotové buchty. 10dkg jahod rozkrájíme a stejné množství rozmačkáme na šťávu. Nachystáme také krém z 20dkg tvarohu, 20dkg zakysané smetany a lžičky cukru. Vše rozmixujeme do hladka.

Do poháru pak klademe buchtu, krém, jahody. Nahoru pak patří kopeček zmrzliny.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.